Απονεύρωση Δοντιού | Ενδοδοντική Θεραπεία

Η απονεύρωση δοντιού, γνωστή και ως ενδοδοντική θεραπεία, αποτελεί μια οδοντιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολυσμένων ή κατεστραμμένων νεύρων και πολφών δοντιών. Η συγκεκριμένη οδοντιατρική θεραπεία μπορεί να σώσει δόντια που διαφορετικά θα έπρεπε να εξαχθούν, επιτρέποντας στους ασθενείς να διατηρήσουν τη φυσική τους οδοντοστοιχία και να αποφύγουν την ανάγκη για εμφυτεύματα δοντιών ή άλλες αποκαταστάσεις.

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Η απονεύρωση δοντιού είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ο μολυσμένος ή κατεστραμμένος πολφός από το εσωτερικό του δοντιού. Ο πολφός είναι ο μαλακός ιστός στο κέντρο του δοντιού που περιέχει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και συνδετικό ιστό. Κατά τη διάρκεια μιας απονεύρωσης δοντιού, ο οδοντίατρος καθαρίζει και απολυμαίνει τους ριζικούς σωλήνες και στη συνέχεια πραγματοποιεί ένα σφράγισμα δοντιού ώστε να αποτρέψει περαιτέρω μόλυνση.

Απονεύρωση Δοντιού | Ενδοδοντική Θεραπεία

Πότε χρειάζεται η απονεύρωση δοντιού;

Η απονεύρωση δοντιού είναι απαραίτητη όταν υπάρχει:

  • Σοβαρή τερηδόνα: Η τερηδόνα που έχει φτάσει μέχρι τον πολφό του δοντιού μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και μόλυνση, μα αποτέλεσμα η απονεύρωση να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του ασθενούς.
  • Τραυματισμός δοντιού: Ένα χτύπημα ή άλλος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πολφό, ακόμη και αν το δόντι δεν έχει ραγίσει ή σπάσει εξωτερικά.
  • Μόλυνση ή απόστημα: Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Ποια είναι η διαδικασία για την απονεύρωση δοντιού;

Η διαδικασία της απονεύρωσης ξεκινάει με ένα πλήρη διαγνωστικό έλεγχο από τον οδοντίατρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα ζητηθεί και η λήψη ακτινογραφίας προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της βλάβης και να σχεδιαστεί η ανάλογη θεραπεία.

Η απονεύρωση δοντιού πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ώστε να διασφαλίσουμε την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής πόνου κατά τη διαδικασία. Μετά τη χορήγηση της αναισθησίας, ο οδοντίατρος Καστοριάς Γουδής Γεώργιος δημιουργεί ένα μικρό άνοιγμα στην κορυφή του δοντιού για να φτάσει στον πολφό.

Ο μολυσμένος ή κατεστραμμένος πολφός αφαιρείται προσεκτικά από το εσωτερικό του δοντιού και τους ριζικούς σωλήνες. Οι ριζικοί σωλήνες στη συνέχεια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με ειδικά εργαλεία και διαλύματα για να αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα και τα βακτήρια.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το σφράγισμα δοντιού και το δόντι αποκαθιστάται με την τοποθέτηση στεφάνης ώστε να αποτραπεί μελλοντικό σπάσιμο και να διατηρηθεί η λειτουργία του.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για την απονεύρωση δοντιού;

Παρόλο που η απονεύρωση έχει τη φήμη ότι είναι επώδυνη, οι σύγχρονες τεχνικές και η αναισθησία την καθιστούν σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, η απονεύρωση συχνά ανακουφίζει από τον έντονο πόνο που προκαλεί μια μόλυνση ή βλάβη του πολφού.

Μετά την απονεύρωση, το δόντι μπορεί να γίνει εύθραυστο. Αυτός είναι και ο λόγος που στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται θήκες δοντιών, οι οποίες προστατεύουν τα απονευρωμένα δόντια. Η καλή στοματική υγιεινή και η τακτική επίσκεψη στο οδοντιατρείο, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάγκης για απονεύρωση. Αυτό περιλαμβάνει το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος και την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης.

Τα δόντια που έχουν υποβληθεί σε απονεύρωση μπορούν να διαρκέσουν όσο και τα φυσικά δόντια με τη σωστή φροντίδα. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας των απονευρωμένων δοντιών και την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Για προγραμματισμό ραντεβού με το Οδοντιατρείο Dental Clinic, επικοινωνήστε μαζί μας.

Scroll to Top